Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
 

O Messeru

Poduzeće Messer Croatia Plin d.o.o. dio je međunarodne grupacije sa sjedištem u Sulzbachu,  Njemačka koja se bavi proizvodnjom i prodajom industrijskih i medicinskih plinova i pripadajuće opreme.

Messer je neovisno obiteljsko poduzeće bogate tradicije kojim upravlja vlasnik, a orijentirano je na tržište.

Godine 1992. i 1993. Messer je tijekom privatizacije stekao većinski udio u tadašnjoj „Montkemiji“, Zaprešić i Tehničkim plinovima“, Ribnjaci, uloživši ukupno 18,5 milijuna EURA u gotovom novcu i još 7,5 milijuna EURA dokapitalizacije u godinama koje su slijedile.

Provedena je modernizacija poslovanja u svim segmentima – kroz ulaganju u obuku zaposlenih, poboljšanje informatičkog sustava, transfer najnovijih tehnologija u industriji tehničkih plinova, uvođenje svjetskih standarda u zaštiti okoliša i sigurnosti na radu i uključivanje poduzeća u globalni sustav Messera. U srpnju 1999. godine  dva su poduzeća – Messer Croatia Plin i Messer Tehnoplin – spojena u jedno koja sada posluje pod nazivom Messer Croatia Plin.

Messer Crotia Plin sa sjedištem u Zaprešiću, Industrijska 1, zapošljava 245 ljudi i raspolaže razgranatom mrežom proizvodnih i prodajnih lokacija u svim regijama. Postrojenje za razlaganje zraka (proizvodnja tekućih plinova kisika, dušika i argona) u Zaprešiću i Dugom Ratu, proizvodnja ugljičnog dioksida, acetilena, dušičnog oksidula i drugih plinova u Kutini, Ribnjacima i drugim lokacijama, čine zaokruženu paletu proizvoda i usluga neophodnih u mnogim granama gospodarstva.

U razdoblju od 1994. – 1997. godine provedena je modernizacija punionica, izvršeno poboljšanje sigurnosti na radu i zaštite okoliša. Težište je stavljeno i na jačanje segmenata novih primjena plinova, interno i eksterno obrazovanje zaposlenika i poboljšanje strukture zaposlenika.

Kontinuiranom povećanju prihoda pridonosi izgradnja novog postrojenja za proizvodnju dušičnog oksidula (N2O) u Kutini. U ovom periodu uvodi se sustav upravljanja kakvoćom, certifikat po standardu ISO 9001.

1998. godine donesena je odluka i započete pripreme za izgradnju novog postrojenja za razlaganje zraka u Zaprešiću. Ova investicija se temeljila na potrebi modernizacije tehnologije i povećanja kapaciteta proizvodnje kisika, dušika i argona. Prednosti novog postrojenja su veći kapacitet proizvodnje (230 t na dan u odnosu na prijašnjih 120 t na dan), znatno manji specifični utrošak energije, optimalna zaštita od buke i tehnologija upravljanja po najnovijim svjetskim standardima. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 12 milijuna EURA, a financiran je zajedničkim sredstvima poduzeća Messer Slovenija i Messer Croatia Plin. Novo postrojenje je pušteno u rad 4. svibnja 2000. godine. Proizvodima iz ovog postrojenja Messer Croatia Plin opskrbljuje kupce u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Kisik se koristi u zdravstvu, zaštiti okoliša, kemijskoj i metalnoj industriji i zavarivanju, dušik u prehrambenoj industriji, biotehnologiji, građevini i metalurgiji, a argon i argonske mješavine uglavnom u tehnologiji zavarivanja.

Paralelno s izgradnjom novog postrojenja za razlaganje zraka uvodi se SAP sustav i provodi modernizacija cjelokupne informatičke infrastrukture.

Poduzeće Messer Croatia Plin osim dobavljača plinova postaje i ponuđač inovativnih rješenja – ulazi na tržište opreme, tehničkih rješenja, usluga, kao i medicinsko tržište i tržište autogene tehnike.

Modernizacijom postrojena CO2 u Kutine zaokruženo je poslovanje Messer na hrvatskom tržištu i omogućena realizacija strateških projekata.

Messer Croatia Plin stavlja težište na individualne zahtjeve kupaca kojima pomažemo  da povećaju svoju konkurentnost na tržištu i ukupan rezultat.

Motivirane, sposobne djelatnike školujemo, razvijamo i unapređujemo. Od njih očekujemo vlastitu inicijativu, timski rad i odgovornost.  Odgovornim upravljanjem našim resursima i korištenjem talenata dugoročno povećavamo vrijednost poduzeća.

Značajan događaj za grupaciju Messer je bila konferencija grupacije Messer koja je potkraj  protekle godine održana u Hrvatskoj u Dubrovniku. Na tom skupu je prezentirana strategija poduzeća i donesene važne odluke za budućnost grupacije.

Protekla godina je donijela i promjenu na čelu poduzeća.  U travnju 2005. gospodin Eduard Nöthig, dipl. ing., dugogodišnji generalni direktor poduzeća, odlučuje se na odlazak u mirovinu. Na njegovo mjesto dolazi gospodin Robert Mustač, dipl. oec. koji je do imenovanja za generalnog direktora Messer Croatia Plina obnašao funkciju direktora prodaje. Gospodin Mustač je nastavio uspješno vođenje društva koristeći hrvatska iskustva i mogućnosti, ali i potporu resursa grupacije Messer. Na taj način su objedinjen inovativni potencijal, know-how i višestruke mogućnosti međunarodnog poduzeća sa zahtjevima i posebnostima domaćeg tržišta.