Breadcrumb

Primjene u prehrambenoj industriji

Primjene u prehrambenoj industriji

Produktivnost, protok proizvodnje i ekološko poboljšanje plinovima, stručnost i know-how, ispitivanja na licu mjesta, istraživanje i razvoj, komercijalne ponude

KISIK U VODI ZA NAVODNJAVANJE


Prednosti: Obogaćivanje vode za navodnjavanje kisikom posebno tijekom ljetnih vrućina, kada korijenje ima povećanu potrebu za kisikom, optimalno opskrbljuje biljke u stakleniku. Tako se sprječava i muliranje sustava navodnjavanja, što u konačnici znači smanjenje troškova materijala.


VISOKA POTRAŽNJA ZA KISIKOM PRI VISOKIM TEMPERATURAMA


Posebno ljeti kada temperature rastu iznad 30 °C biljke ili njihovo korijenje imaju znatno veću potrebu za kisikom. Međutim, problem je što upravo tada voda prirodnim putem može apsorbirati manje kisika. To često dovodi do nedovoljne opskrbe biljaka kisikom ili do stvaranja anaerobnih uvjeta u području korijena koji inhibiraju rast biljaka te pogoduju širenju gljivica.


ZDRAVE BILJKE KROZ VIŠE KISIKA


Oksigenacija vode za navodnjavanje koristi se i za uzgoj povrća te za cvjećarstvo. Zbog prisutnosti kisika u korijenu ova metoda dovodi do poboljšanja korijena te potiče aktivno uzimanje hranjivih tvari i aerobne metaboličke procese. To također znači manje gljivičnih infekcija – korištenje pesticida stoga može se značajno smanjiti ili čak prekinuti. Pored toga, kisik sprečava stvaranje mulja u sustavu za navodnjavanje. To osigurava kontinuiranu opskrbu biljkama vodom, a čišćenje cijevi, filtara i membrana postaje suvišno.

Kontaktirajte nas odmah!
Mi ćemo i vašoj vodi za navodnjavanje dati dovoljno kisika!

 

GNOJIDBA STAKLENIKA UGLJIČNIM DIOKSIDOM


Prednosti: Optimalna koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi staklenika dovodi do razvoja zdravih biljaka koje rastu brže i donose više.


UJEDNAČAVANJE KONCENTRACIJE CO2 U STAKLENIKU


Uz faktore kao što su temperatura, hranjive tvari i voda, ugljični dioksid (CO2) također igra važnu ulogu u životu i rastu biljke. Međutim, kako je sadržaj CO2 u atmosferi samo 0,034 vol . %, a često je i manji od optimalne koncentracije za biljke, prikladnim gnojenjem potrebno je osigurati dovoljnu količinu CO2 u staklenicima.


BRŽI RAST, BOLJA KVALITETA


Domaći proizvođači stakleničkih plinova smatraju poduzeće Messer Croatia Plin inovativnim i pouzdanim opskrbnim partnerom koji se dokazao već desetljećima kada je riječ o gnojidbi staklenika s CO2. Odgovarajući mjerni i kontrolni uređaji omogućavaju, ovisno o intenzitetu svjetlosti i vrsti biljaka, da atmosfera u stakleniku bude obogaćena s CO2 putem ventilacijskog sustava – i to u pravo vrijeme i u pravoj količini. Ovisno o zahtjevima koncentracija CO2 pritom se povećava na oko 500 do 1.500 ppm. Prednosti ovog procesa očite su: obogaćivanjem CO2 ubrzava stvaranje korijenja i rast biljaka, što također značajno povećava prinos. Time se istodobno poboljšava kvaliteta s CO2 gnojenog povrća, salate ili cvijeća.

Kontaktirajte nas!
Rado ćemo i vaše biljke opskrbiti optimalnom koncentracijom CO2.

 

HLADNI TRANSPORT HRANE SA SUHIM LEDOM


Prednosti: Suhi led je idealan za transport lako kvarljive hrane, jer istiskuje kisik iz okoline te nema okus ni miris. Osim toga, hladna energija suhog leda traje posebno dugo.


UVJETI KVALITETE I ZAKONSKI PROPISI


Posebice se kod prijevoza lako pokvarljivih namirnica i smrznute hrane mora voditi računa o tome da se osigura odgovarajuće hlađenje kako bi se zadovoljili sve veći zahtjevi kvalitete i zakonske odredbe.


PROIZVODI OD SUHOG LEDA TVRTKE MESSER CROATIA


Zbog niske temperature koja je pri atmosferskom tlaku oko -78 °C, suhi led (kruti ugljikov dioksid, CO2) idealno je rashladno sredstvo kada su u pitanju skladištenje i transport pokvarljive hrane i smrznutih proizvoda. Kruti CO2 prelazi izravno u plinovito stanje (sublimacija) i ne ostavlja ostatke na proizvodima. Osim toga suhi led je bez okusa i mirisa te istiskuje kisik iz okoline. Ovisno o količini suhog leda i kvaliteti izolacije ambalaže, vrijeme hlađenja ovim rashladnim sredstvom može se produljiti na više od 36 sati.

Kao pouzdan i inovativni partner za opskrbu prehrambene industrije, tvrtka Messer Austria pruža cijelu paletu proizvoda od suhog leda. Spektar seže od peleta preko nugeta pa sve do ploča i blokova, koji se proizvode prešanjem snijega i CO2 i mogu se nabaviti izravno u jednom od pogona tvrtke Messer. Narudžba se po želji kupca može isporučiti i u takozvanim izotermnim spremnicima. Za veće količine potrošnje suhi led se osim toga može proizvesti i izravno na licu mjesta kod kupca pomoću peletizatora.

Kontaktirajte nas!
Mi vodimo brigu o tome da vaša hrana i smrznuti proizvodi svježi stignu u svoje odredište!

 

HLADNI TRANSPORT HRANE S CRYO2PACK®


Prednosti: Postupkom CRYO2PACK® tvrtke Messer Croatia Plina snijeg suhog leda uvijek je dostupan u pravom trenutku i u potrebnoj količini – bez planiranja, narudžbe, odn. isporuke i bez skupog skladištenja.


GUBICI SUBLIMACIJE TIJEKOM SKLADIŠTENJA


Održavanje hladnog lanca tijekom skladištenja i prijevoza hrane i zamrznutih proizvoda ne samo da je neophodno zbog očuvanja kvalitete proizvoda, već je i obvezno prema zakonskim odredbama. Visoka energija hlađenja čini suhi led idealnim rashladnim sredstvom za tu svrhu. Kod konvencionalnih postupaka peleti, ploče, blokovi ili takozvane eutektičke ploče moraju se naručiti na vrijeme, a potom se to sve mora i pohraniti. To zahtijeva odgovarajući prostor za pohranu i također je povezano s gubitkom sublimacije, tako da rok trajanja suhog leda može biti najviše tri do pet dana. Hlađenje eutektičnih ploča osim toga zahtijeva i dovoljne kapacitete zamrzivača i energiju.


CRYO2PACK®: SNIJEG SUHOG LEDA NA POZIV


Messer Croatia Plin čini svoje klijente i u ovom segmentu još uspješnijima – i to vlastitim CRYO2PACK® sustavom tvrtke. Ovaj postupak omogućuje vlastitu proizvodnju snijega suhog leda – u pravom trenutku i u potrebnoj količini.
Evo kako to funkcionira: Tekući ugljični dioksid koji se pohranjuje u posebnoj posudi na licu mjesta, pretvara se izravno na izlazu iz mlaznice postrojenja CRYO2PACK® u snijeg suhog leda te se automatski puni i pohranjuje u celulozne ili polipropilenske vrećice raznih veličina – brzo, fleksibilno i čisto. I ekonomično! Postupak CRYO2PACK® također čini nepotrebnim i suvišnim planiranje potrebne količine, vanjsko naručivanje, odn. isporuku i skladištenje snijega suhog leda. Zahvaljujući posebnom zaštitnom materijalu vrećica rukovanje sustavom također je vrlo jednostavno i sigurno – čime se mogu isključiti opasnosti od ozljeda kao što su hladne opekline.

Ovisno o profilu potražnje potrošača dostupna su dva Messer CRYO2PACK® sustava:
• Ručni  uređaj CRYO2PACK® proizvodi jednu vreću snijega od 200 do 1000 g sadržaja (ručni rad, maksimalno 100 vrećica na sat).
• Sustav CRYO2PACK® 2x5 sastoji se od dva identična, nezavisna sustava koji kontinuirano proizvode 5 vrećica snijega s maksimalnim sadržajem od 3 kg (do 200 vrećica po sustavu na sat).

Kontaktirajte nas odmah!
S veseljem ćemo s vama zajedno potražiti optimalni sustav za vaše potrebe za suhim ledom!

 

HLADNO MLJEVENJE HRANE


Prednosti: Hladnim mljevenjem hrane, ne samo da se u potpunosti sačuvaju svi okusi i arome hrane, već se također može spriječiti i sljepljivanje organa za mljevenje. Osim toga se i propusnost može značajno povećati.


SLJEPLJIVANJE ORGANA ZA MLJEVENJE


Posebno u prehrambenoj industriji mnoge tvari se mogu učinkovito koristiti ili prerađivati samo u praškastom obliku. Procesi drobljenja, kao što su rezanje, trljanje i zabijanje, stoga su od središnje važnosti. Ovisno o čvrstoći, tvrdoći i elastičnosti mogu se postići različiti stupnjevi finoće proizvoda koji se melje. Međutim, pritom se također stvara toplina koja često dovodi do spajanja i lijepljenja osjetljivih i termoplastičnih materijala. Pogotovo kod začina kao što su muškatni oraščić, papar, đumbir, kardamom ili klinčić temperatura igra važnu ulogu – ako ona pretjerano naraste tijekom mljevenja, aroma i okus mogu se izgubiti.


ODRŽAVANJE KVALITETE PROIZVODA HLADNIM MLJEVENJEM


Tvrtka Messer Croatia Plin ima pravo rješenje i za ovo: kriogenim postupkom – hladnim mljevenjem hrane – mogu se najrazličitiji materijali fino samljeti i reciklirati. Uz pomoć tekućeg, kriogenskog dušika (LIN) ili tekućeg ugljičnog dioksida (LCO2) proizvod koji se treba samljeti se hladi tako da postaje krhak pa se tako može lakše samljeti. Na taj se način može postići osobita finoća zrna. I još nešto: kvaliteta proizvoda i svih vrijednih sastojaka kao što su eterična ulja ili vitamini potpuno su očuvani.

Ova metoda također sprječava nepoželjno povećanje temperature zbog električne energije motora mlinova. To dovodi do znatno veće brzine propuštanja – toplinska oštećenja ili taljenje i lijepljenje materijala koji se melje na taj se način mogu učinkovito spriječiti. Kako bi mlin ostao suh, on se intertira vraćanjem plina proizvedenog tijekom mljevenja na ulaz za proizvod (kružni plinski sustav). Ova metoda uz to također osigurava veću sigurnost na mjestu proizvodnje, jer inertiranje također sprječava požare i eksploziju prašine.

Zaposlenici Messera točno znaju što je važno u hladnom mljevenju i prilagođavaju konstrukciju rashladnog sustava pojedinačno odgovarajućoj primjeni i lokalnim uvjetima. Svi parametri mljevenja, kao što su propusnost, zahtjevi za električnom energijom i dušikom te raspodjela veličine zrna, mjere se, ocjenjuju i zatim stavljaju na raspolaganje kupcu.
Kontaktirajte nas! Zajedno s vama optimizirat ćemo i vaše mlinove da biste vi dobili najfinije rezultate.


KRIOGENI INJEKTOR – STABILIZACIJA AMBALAŽE TANKIH STIJENKI S LIN-OM


Prednosti: tek proces ubrizgavanja kriogenoog plina omogućava jednostavno punjenje gaziranih pića u spremnike tankih stijenki kao što su PET boce ili limenke.


NEGAZIRANA PIĆA U SPREMNICIMA TANKIH STIJENKI


Dok se kod gaziranih pića unutarnji tlak PET boca i limenki za piće stabilizira sadržajem CO2, isti komercijalno dostupni spremnici tankih stijenaka moraju se na drugačiji način učiniti neosjetljivima na pritisak izvana kod negaziranih pića kao što su negazirana mineralna voda ili voćnih sokovi. Naročito prilikom slaganja spremnika za piće naslagivanjem tijekom skladištenja ili transporta bi se inače mogli pojaviti prvi problemi.


VIŠE STABILNOSTI KROZ INJEKCIJU DUŠIKA


U ovom se slučaju koriste tzv. injektori za kriogeni plin ili dušik. Pritom se LIN jedinica za doziranje postavlja iznad transportne trake, tako da se tekući dušik može ubrizgati na površinu tekućine neposredno prije zatvaranja spremnika za piće. Unutarnji tlak zatvorenog i zapečaćenog spremnika povećava se isparavanjem tekućeg dušika. Prednost dušika je ta da je to inertni plin koji se malo otapa u piću i stoga ne mijenja okus ili karakter proizvoda. Ova metoda osim toga omogućuje i korištenje spremnika s vrlo tankim stjenkama, što za posljedicu ima značajne uštede u materijalnim troškovima. Osim toga, injekcijom dušikom, smanjuje se kisik iz gornjeg prostora bočica ili limenki, produljujući rok trajanja proizvoda. Sami spremnici mogu se slagati jedni na druge čak i nakon dužeg vremena skladištenja i transporta.
Kontaktirajte nas! Mi donosimo stabilnost u vaše „tiho“ skladište pića!

 

KARBONIZACIJA PIĆA


Prednosti: Karbonizacija ili impregnacija pića odvija se dodavanjem ugljičnog dioksida (CO2). Dobivena uglikova kiselina čini da piće nije samo ukusnije i osvježavajuće, već i trajnije.


ROK TRAJANJA PIĆA


Piće koje nije gazirano ugljikovim dioksidom (CO2), ima puno kraći rok trajanja od njihovih gaziranih inačica. Naime, dodani ugljični dioksid ne štiti samo od neželjene oksidacije, već može značajno produljiti rok trajanja pića zbog njegovog bakteriostatskog djelovanja. Osim toga daje bolji okus i više svježine, dok se negazirana pića često percipiraju kao bez okusa ili bljutava.


SVJEŽINA I BOLJI OKUS


Osim brojnih mogućih primjena, CO2 se zbog velike topivosti u tekućinama također koristi za karbonizaciju ili impregnaciju u sektoru pića. Pritom se u industriji pića naročito koristi njegova sposobnost ograničavanja ili inhibiranja rasta štetnih mikroorganizama. Ovdje važnu ulogu igra impregnacija, t. j. sadržaj ugljične kiseline (= otopljena količina CO2) u napitku. Pri karboniranju se, između ostaloga, atmosferski kisik istiskuje iz spremnika pa se oksidacijske reakcije značajno smanjuju. Karbonatna pića ne samo da traju dulje, već također zadržavaju svježinu i okus kroz proizvodni proces, skladištenje i transport.

Messer Croatia Plin opskrbljuje ugljični dioksid koji je potreban za karbonizaciju u tekućem (u spremnicima) i plinovitom obliku (u čeličnim bocama ili snopovima), ovisno o zahtjevima. Messer crpi CO2 iz prirodnih izvora ili iz industrijskih procesa, kao što je sinteza amonijaka – naravno da proizvod iz oba izvora odgovara odredbama svih zakona i standarda koji su propisani za uporabu u prehrambenom sektoru. Specijalni ugljični dioksid tvrtke Messer u kvaliteti pogodnoj za prehrambeni sektor naziva se Gourmet C.
Kontaktirajte nas! Zajedno s vama ćemo pronaći najbolje rješenje za vaša pića!


PRIMJENE ZA VINARE: HLAĐENJE SLADNOG KOMA SUHIM LEDOM


Prednosti: Hlađenjem komade sa suhim ledom sprječava se nastupanje nagle fermentacije ili pogrešne fermentacije, a postiže se bolji okus, punija boja i finiji buket vina.


KVALITETA UMJESTO KOLIČINE


Vinari se danas suočavaju s mnogim izazovima. Jedan od najvećih je zasigurno iznimno visoka i stalno rastuća svijest o kvaliteti od strane potrošača. Kvaliteta pred kvantitetom je moto koji se nazire ispred ove pozadine. I to mora vrijediti za kompletan proces proizvodnje vina – od žetve preko ispravnog rukovanja koma do skladištenja. Ako se, primjerice, temperatura grožđa ili koma poveća iznad 25 °C, značajno se povećava rizik od nagle ili pogrešne fermentacije.


PREDNOSTI HLAĐENJA KOMA SUHIM LEDOM


Messer stalno razvija nove metode i metode koje pomažu vinogradarima da gospodare ovim izazovima na najbolji mogući način. Messer Croatia Plin također zauzima inovativan i moderan pristup kod tretiranja koma: hlađenje kuglicama suhog leda ili tekućim ugljičnim dioksidom. Suhi led, ohlađen na temperaturu do -79 °C, ne samo da osigurava vrlo brzo hlađenje koma, već se, kako se led izravno sublimira u plinovitom stanju agregacije, kom također štiti od razrjeđenja vodom. Ova metoda također vodi do jače ekstrakcije voćnih okusa i boja, čime se osigurava mirisom, okusom i vizualno izvrstan krajnji proizvod.

Ugljični dioksid se također širi preko koma i istiskuje kisik, sprečavajući početak oksidacije.
Potrebni suhi led tvrtka Messer osigurava u obliku peleta, koji se mogu dobiti izravno iz Messerovih postrojenja u potrebnoj količini ili se isporučuju u tzv. izotermnim spremnicima i stoga se mogu pohraniti nekoliko dana.
Messer Croatia Plin također nudi tzv. mini spremnike CO2 kapaciteta od oko 160 kg tekućeg ugljičnog dioksida, posebno za primjenu hlađenja koma. A ako je potrebno, snijeg suhog leda može se proizvesti i na licu mjesta pomoću snježne cijevi.
Poseban izbor plinskih gurmanskih plinova tvrtke Messer Croatia Plin – argon, ugljični dioksid, dušik, kisik i sumporni dioksid – čini sve postupke proizvodnje vina učinkovitijima i pomaže značajno poboljšati kvalitetu vina.
Kontaktirajte nas i saznajte više o našoj ponudi za vinare!
Rado ćemo vam pomoći u nastojanjima da vaše vino postane savršeno i plemenito vino!


PAKIRANJE PREHRAMBENIH PROIZVODA U AMBALAŽI S INERTNIM PLINOM; MODIFICIRANA AMBALAŽA (MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING, MAP)


Prednosti: Proces pakiranja primjenom inertnog plina višestruko produljuje vijek trajanja hrane, a izvodi se bez prešanja (vakuumska ambalaža) koje često dovodi do oslobađanja proizvoda.


OKSIDACIJA, DJELOVANJE BAKTERIJA I GLJIVICA


Kisik je jedan od glavnih čimbenika koji iniciraju i ubrzavaju kvarenje hrane. Zbog toga je atmosfera u kojoj se treba pakirati odgovarajući proizvod ključna za njegovu trajnost u neotvorenom, čvrsto zatvorenom pakiranju. Ako se hrana pakira s uobičajenim ambijentalnim zrakom, to brzo dovodi do neželjenih promjena proizvoda zbog oksidacije, kao i zbog mikrobnih napada bakterija i plijesni gljivica.


ZAŠTITA HRANE MJEŠAVINOM GURMANSKIH PLINOVA


U prehrambenoj industriji ambalaža ne samo da mora zadovoljiti marketinške strateške i optičke zahtjeve; već ona mora i iznad svega optimalno sačuvati kvalitetu, izgled i okus proizvoda što je dulje moguće. Stoga se neželjeni utjecaji moraju smanjiti ili čak eliminirati tijekom pakiranja robe. To se postiže ciljanom promjenom ambijentalne atmosfere tijekom pakiranja pomoću takozvanih inertnih plinova – atmosfera se tako modificira (zbog toga je koristi pojam Modified Atmosphere Packaging).

Tvrtka Messer Croatia Plin koristi mješavine Messerovih gurmanskih plinova koje sadrže ugljični dioksid, dušik, kisik i argon – a to su sve prirodne komponente okolnog zraka. Gurmanski plinovi tvrtke Messer također su u skladu s trenutno primjenjivim zakonima i standardima i odobreni su za uporabu u dodiru s hranom.

Glavni učinci ovih plinova su:
• Dušik (Gourmet N): Dušik je inertni plin koji istiskuje reakciju (smanjuje sadržaj kisika) i sprječava oksidaciju. Osim toga, dušik djeluje kao potporni plin zbog svoje slabe topljivosti u hrani, čime se sprječava urušavanje ambalaže.
• Ugljični dioksid (Gourmet C): Zbog svoje visoke topljivosti u fazi tekućine i masti hrane te zbog s time povezane redukcije pH-vrijednosti, ugljični dioksid djeluje bakteriostatički, čime se smanjuje rast bakterija i plijesni.
•  Kisik (Gourmet O): Kisik čuva crvenu boju mesa i inhibira anaerobne bakterije. Osim toga je on važan i za disanje kod pakiranja biljnih namirnica kao što je voće i povrće.
• Argon (Gourmet A): Argon je također inertni plin koji djeluje kao potisni i potporni plin. On isto tako inhibira enzimske aktivnosti i poboljšava bakteriostatske učinke ugljičnog dioksida.
Pravi sastav ovih plinova ovisi uglavnom o samom proizvodu. Međutim, obično se miješaju barem dva Messerova gurmanska plina. Isporučuje ih se kao standardne mješavine spremne za uporabu ili se pojedinačno miješaju na licu mjesta kod kupca – u skladu s motom tvrtke Messer Croatia Plin – kako bi svoje klijente učinili još uspješnijima putem svojih usluga i stručnog znanja.


Kontaktirajte nas!
Pronaći ćemo najbolju mješavinu plina i za vaša pakiranja

 

ZAMRZAVANJE I HLAĐENJE HRANE TEKUĆIM DUŠIKOM I UGLJIČNIM DIOKSIDOM

Prednosti: Postupak Cryogen® Rapid tvrtke Messer Croatia Plin osigurava vrlo brzo zaleđivanje površine hrane i time sprječava suhoću i gubitak težine tijekom procesa zamrzavanja. Na taj je način kvaliteta proizvoda potpuno očuvana.


VAŽNO JE PRAVILNO ZAMRZAVANJE


Zamrzavanje je daleko najbolji način konzerviranja hrane. Čak i današnji potrošači sve više koriste zamrznutu hranu. No, pritom postoje mnogi čimbenici koji mogu utjecati na kvalitetu proizvoda i koje treba uzeti u obzir. Ako se hrana zaleđuje previše sporo i nepropisno, često dolazi do oštećenja staničnih stijenki ili mišićnih vlakana mesa zbog velikih kristala leda koji nastaju uslijed promjenljivog pada temperature u proizvodu. Kao rezultat toga hrana gubi sok stanica tijekom odmrzavanja, što je pak popraćeno gubitkom nutritivnih vrijednosti, okusa i teksture. Zbog visoke brzine cirkulacije mehaničkih zamrzivača, površinska voda često sublimira i uzrokuje dehidraciju te smanjuje težinu proizvoda. To po prirodi nije u skladu sa željama proizvođača.


POSTUPAK CRYOGEN® RAPID TVRTKE MESSER CROATIA PLIN


Kao inovativna tvrtka, Messer Croatia Plin ne samo da ima desetljećima duga iskustva u zamrzavanju hrane, već je razvila i vlastite dokazane postupke zamrzavanja, grupirane pod imenom Cryogen® Rapid. Visoka energija za rashlađivanje tekućeg dušika (LIN) i tekućeg ugljičnog dioksida (LCO2) koristi se za postizanje visoke brzine smrzavanja od preko 5 cm/h, čime se održava stanična struktura hrane. Postupkom Cryogen® Rapid smrznuta hrana dolazi u izravni kontakt s rashladnom tekućinom, čime se smanjuje gubitak zbog kapanja na manje od 1 %, koji pak može biti do 5 % kod korištenja konvencionalnih sustava. Na taj se način izbjegavaju gubici zbog dehidracije i gubici u težini tijekom postupka zamrzavanja – proizvodi zadržavaju svoju teksturu i sokove i nakon odmrzavanja. Osim toga, visoki kapacitet hlađenja rashladnih sredstava dovodi do vrlo brzog hlađenja proizvoda, pri čemu je spriječena proliferacija mikroorganizama. Odgovarajući sustavi zamrzavanja – od zamrzivača preko dugog tunela do spiralnog zamrzivača – mogu se brzo i bez velikih investicijskih troškova instalirati, a karakteriziraju ih niski troškovi održavanja i popravaka.


Kontaktirajte nas odmah!
S veseljem ćemo s vama zajedno definirati optimalni sustav zamrzavanja vaših proizvoda.

 

KRIOGENO HLAĐENJE KAMIONA – ECOLIN


Prednosti: ECOLIN hlađenje kamiona osigurava ekološki prihvatljiv i tih prijevoz ohlađene ili zamrznute hrane, što ga čini idealnim za vožnju u urbanim sredinama i noću.


NOVI IZAZOVI ZA LOGISTIČARE


Mehanički sustavi hlađenja (rashladni uređaji) i dalje se standardno koriste za hlađeni i duboko zamrznuti transport – iako ostavljaju znatan otpad ugljika. Održivost i klimatska neutralnost, posebice u pogledu proizvodnje i isporuke hrane, vrlo su važni za današnje potrošače koji se brinu za okoliš.
U skladu s tim ekološki prihvatljive alternative za konvencionalne sustave hlađenja postaju sve važnije. Posebno u urbanim sredinama i noću logističke se tvrtke suočavaju s novim izazovima.


EKOLOŠKA ALTERNATIVA ZOVE SE ECOLIN


Kao inovator na području hladnog transporta tvrtka Messer, zajedno sa svojom partnerskom tvrtkom, francuskim dobavljačem automobilske opreme Frappa, razvila je alternativni sustav hlađenja pod nazivom ECOLIN koji koristi visoku energiju hlađenja iz dušika. Teretna površina kamiona pritom se neizravno hladi preko izmjenjivača topline, čime se postiže željena temperatura tijekom cijelog transportnog perioda. To znači da u spremniku nema tekućeg dušika, čime je primjena sigurna i jednostavna. Sustav je u odnosu na mehaničke sustave hlađenja ekološki prihvatljiviji, jer se značajno smanjuju emisije štetnih tvari i CO2 – konkretno se s primjenom ECOLIN-a u prosjeku može godišnje uštedjeti emisija od 20 tona CO2 po kamionu. A i s obzirom na stvaranje buke pruža kriogeno hlađenje kamiona (s razinom buke nižom od 60 dB) značajnu prednost pred standardnim rashladnim jedinicama. ECOLIN je stoga posebno prikladan za uporabu u urbanim sredinama ili za noćne isporuke.
Osim toga, korištenjem Messer sustava vrijeme prethodnog hlađenja može se drastično smanjiti, jer se vrlo brzo postižu potrebne brzine hlađenja zbog visokog kapaciteta hlađenja dušikom. To ECOLIN čini idealnim za ture s mnogo zaustavljanja, kada se vrata priključnog hladnjaka moraju često otvarati.

Kontaktirajte nas!
Mi vodimo brigu o tome da vaša hrana i smrznuti proizvodi svježi stignu u svoje odredište.

 

PLINOVI ZA GASTRONOMIJU


Prednosti: Koristeći posebne gurmanske plinove tvrtke Messer Croatia Plin, ugostitelji u Hrvatskoj serviraju svoja pića gostima uvijek svježa i pjenušava, izvrsnog okusa i sa sjajnom pjenom na površini.


RAZLIČITI GURMANSKI PLINOVI


Gourmet C (siva bočica) plin za šank idealan je za sve uobičajene napitke sa šanka s kratkim vodom. Pivo koje se ulije u čašu s Gourmetom C osobito je svježe i uvijek ima savršenu pjenu na vrhu koja poziva na prvi gutljaj i još mnogo njih. Osim toga se i mineralna voda i limunade također mogu poslužiti s Gourmetom C svježe i punog okusa. Ovaj se plin za šank isporučuje u spremnicima od 10, 20 i 37,5 kg u boci. Od godišnje potrošnje od više od 600 kg – kao što je slučaj kod ugostiteljskih objekata – tvrtka Messer Croatia Plin također nudi mini tank za CO2. To nije samo ekonomično, već i vrlo ekološki.

Dvije plinske mješavine Gourmet N70 i N80 (zelena bočica) sastoje se od 20 ili 30 % od ugljične kiseline, odn. 70 ili 80 % od dušika. Ovi gurmanski plinovi pružaju najbolje rezultate u svim kompjutorski upravljanim sustavima pića i kao plin za potiskivanje kod točenja kroz dugačke vodove.

Tvrtka Messer Croatia Plin preporučuje ove mješavine posebno za sva pšenična piva i za miješanje s vinom. Gourmet N70 je tajni začin svih engleskih piva. Ove mješavine su dostupne u bocama od 10, 20 i 50 litara.
Gourmet N (crne boce) posebno je pogodan za potiskivanje vina i negaziranog pića. Ovaj proizvod je dostupan u bocama od 20 i 50 litara.

Propan je plin s najvećom kalorijskom vrijednosti. Dolazi u veličinama od 5, 11 i 33 kg u povratnim bocama.
Zbog svojeg dugogodišnjeg iskustva na području plinova za gastronomiju, kao i zbog besprijekorne dokumentacije koja omogućuje sigurnu trajnost i sljedivost Gourmet plinova u svim fazama proizvodnje.
Kontaktirajte nas odmah!
Rado ćemo vas savjetovati o plinovima kojima svoja pića možete servirati u još svježijem i pjenušavijem obliku svojim gostima.

GAZIRANA TEKUĆINA U MINI SPREMNIKU


Prednosti: Mini spremnik s tekućim ugljičnim dioksidom ima nekoliko prednosti. Najvažniji je da se time mogu u potpunosti eliminirati komplicirane promjene boca pa tako i prekidi u radu.


PREDNOSTI MINI SPREMNIKA CO2


Tekući ugljični dioksid u mini spremnicima etablirao se kao optimalno rješenje za točenje pića, osobito u austrijskim gastronomskim lancima. Zbog opsežnog znanja u ovom području rada, tvrtka Messer Croatia Plin sa svojim proizvodom preferirani je dobavljač za lokalnu gastronomiju – nije ni čudo, jer s tekućim ugljičnim dioksidom u mini spremniku kupci tvrtke Messer ne samo da štede vrijeme, već i novac. Osim toga mini spremnici smanjuju i postupak logistike na minimum – pogotovo ako je potrošnja ugljičnog dioksida vrlo velika. Punjenje sustava je isto tako jednostavno izvedivo u bilo koje doba dana ili noći, budući da se spremnik za punjenje postavlja na otvorenom. Time se potpuno uklanjaju potrebe za ponekad vremenski dugotrajnom i nepoželjnom promjenom boca tijekom glavnih radnih sati. Gosti se mogu bez prekida posluživati željenim pićima. Osim toga, mini spremnik opskrbljuje sve točke točenja unutar gastronomskog pogona. Skladištenje i transport boca sa CO2 su stvar prošlosti kada se koriste sustavi mini spremnika. Messer preporučuje CO2 mini spremnik od godišnje potrošnje od 600 kg na dalje. Fiksni sustav za pohranu tekućeg niskotlačnog CO2 isporučuje se u standardnoj veličini od 160 kg.

Jednostavan pregled posebnih značajki mini spremnika:
• Unutarnji i vanjski spremnici izrađeni su od nehrđajućeg čelika i vakuumski izolirani
• Jednostavno i sigurno punjenje, bez obzira na doba dana
• Siguran, mali radni tlak od 9,5 bara
• Jednostavno očitavanje količine sadržaja
• Učinkovit sustav vađenja plina koji daje više od 2,5 kg na sat
• Potpuno automatski sustav, stoga nije potrebna nikakav strujni priključak


Kontaktirajte nas!

Rado ćemo optimizirati vaše sustave za točenje pića i distribuciju vaše tvrtke.

 

Contact form for every page

Contact us

select action

Kontakt obrazac

Action form

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
Mr.
Prihvaćam GDPR politiku Messer Grupe. Ovaj sporazum se može opozvati u bilo kojem trenutku