Plinske boce

INFORMACIJE O PLINSKIM BOCAMA: INDUSTRIJSKI PLINOVI, PLINOVI ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU, ČISTI PLINOVI, PLINSKE MJEŠAVINE, PLINOVI ZA FARMACEUTSKU INDUSTRIJU, MEDICINSKI PLINOVI

Koncept opskrbe bocama – Instalacije kod kupaca – Perfektan spoj s regulatorima tlaka – Opcije telemetrije – Komercijalne ponude

VELIČINE PLINSKIH BOCA

Plinske boce ili baterije boca odgovaraju su za opskrbu manjim količinama plinova, naročito za primjenu kod rezanje i zavarivanje i u prehrambenoj industriji. Raspon veličina plinskih boca varira od malih plinskih boca za mobilnu upotrebu do baterija za velike potrošače.
Veličina plinskih boca uglavnom je izražena u (vodenom) volumnom sadržaju plinske boce. Standardne veličine plinskih boca su od 50, 33, 20, 5 i 1 litar. Za neke plinove poput ugljičnog dioksida i acetilena, upotrebljava se mjerna jedinica kg. To je težina proizvoda u boci.   

Plinske boce su ponekad povezane u bateriju: Plinske boce su pričvršćene za okvir, a ventili plinskih boca su povezani putem cjevovoda i vode do vanjskog glavnog ventila. Baterije omogućuju povećanje volumena i protoka u plinskim bocama pa su namijenjene većim potrošačima. Moderne baterije poput Messer Megapack obično se sastoje od velikih plinskih boca i mogu sadržavati  400 ili više litara (kombiniranog) sadržaja. 

Tu je i čitav niz prilagođenih veličina boca i baterija velikih volumena i malih veličina. Preporučujemo Vam članak koji se nalazi na linku (link na članak CAN Gas)


MATERIJALI  ZA PLINSKE BOCE

Plinovi na niskom tlaku se mogu skladištiti u zavarenim čeličnim bocama. Normalni industrijski plinovi proizvode se u strogo kontroliranom postupku ekstruzije. Svaka plinska boca je testirana pod tlakom i označena je kao takva: sposobna izdržati visoki tlak. Kad postoje posebni zahtjevi za čistoćom plina koji se nalaze u boci, materijal takove boce može biti aluminij ili nehrđajući čelik. Više informacija o temi zatražite od stručne osobe u Messeru.

TLAKOVI PLINSKIH BOCA

Osim nekoliko izuzetaka poput ugljičnog dioksida, acetilena i dušičnog oksida, većina plinova su plinovi pod tlakom. Standardni tlak u plinskoj boci je 150 bara, 200 bara ili 300 bara. Što je tlak u plinskoj boci veći to se više plina može stlačiti u boci. Moderna proizvodnja omogućuje proizvodnju plinskih boca koje mogu izdržati pritisak od 300 bara (mogu izdržati 450 bara ukoliko su testirane u tim uvjetima)
 
BOJA PLINSKE BOCE


DIN EN 1089-3 norme reguliraju boju vrata plinskih boca. Više informacija možete pronaći na Wikipediji (https://en.wikipedia.org/wiki/Bottled_gas) ili putem Messerove aplikacije  s podacima o bojama vrata plinskih boca tako da uvijek imate saznanje o ispravnoj boji u vašem džepu.

VENTILI ZA PLINSKE BOCE

Svaka vrsta plina ima svoj određeni navoj ventila. Prednost različitih ventila je sigurnost: ne možete (slučajno) spojiti plinsku bocu s pogrešnim plinom. Nedostatak je što vam za svaki plin treba drugačiji ventil.  Još je gore što je svaka zemlja imala svoje sigurnosne standarde vezane uz norme (AFNOR, DIN, ISO,..) tako da ste morali zamijeniti svoju opremu ili prethodno kupiti odgovarajući ventil. Samo za plinske boce od 300 bara ventili su usklađeni i trebali biste moći koristiti isti ventil u cijeloj Europi.  Za više informacija o ventilima, Messer je razvio aplikaciju za vaš pametni telefon: budite informirani o navojima ventila bez obzira gdje se nalazite u Evropi  


PRAVNA REGULATIVA

 Plinske boce treba ispitivati svakih 10 godina (ili 5 godina) u skladu sa zakonskim propisima. Trebali biste naći naljepnicu (ili markicu) na kojoj je naveden datum slijedećeg atestiranja. Ako je istekao datum  naveden na naljepnici takove boce više ne smijete transportirati cestovnim putem. U tom slučaju molimo Vas da prije transporta kontaktirate Messerovu poslovnicu.

SIGURNOST I RUKOVANJE PLINOM

Za više informacija o našim školovanjima koja provodimo na ovu temu, pogledajte na našoj stranici “Sigurnost”.


OZNAČAVANJE PLINSKIH BOCA

Svaka plinska boca ima proizvodni broj utisnut u metal. Pored ove oznake plinska boca još sadrži :

- oznaku ili naljepnicu sa određenim sljedećim datumom atestiranja boce
- naljepnicu (u obliku banane) s podacima o proizvodu, sigurnosti i informacijama o transportu proizvoda
- barkod putem kojeg proizvođač može pratiti plinsku bocu tokom proizvodnje, distribucije i prikupljanja praznih boca.
  

 
 

Supply schemes

RJEŠENJA ZA OPSKRBU – 100 GODINA STRUČNOSTI U PROJEKTIRANJU POUZDANIH I EKONOMIČNIH RJEŠENJA ZA OPSKRBU PLINOVIMA

Rješenja za opskrbu – korisničke instalacije – opcije telemetrije – komercijalne ponude

Distribucijski centri

Distribucijski centri

Distribucijski centri u vašoj blizini – Opcija preuzimanja ili isporuke –’savršeni spoj’ – oprema – Opcije naručivanja – Sigurnosni aspekti

Contact form for every page

Contact us

select action

Kontakt obrazac

Action form

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
Mr.
Prihvaćam GDPR politiku Messer Grupe. Ovaj sporazum se može opozvati u bilo kojem trenutku

Contact form for every page

Contact us

select action

Kontakt obrazac

Action form

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
Mr.
Prihvaćam GDPR politiku Messer Grupe. Ovaj sporazum se može opozvati u bilo kojem trenutku