Breadcrumb

Plinovi za rezanje i zavarivanje

Plinovi za rezanje i zavarivanje

Plinovi za zavarivanje - Plinovi za rezanje - Zaštitni plinovi - Laserski plinovi - 3D plinovi za izradu - Stručnost za zavarivanje - Ispitivanja - Komercijalna ponuda

KVALITETA KOJA MOŽE PODNIJETI VISOKE TEMPERATURE

Tehnologija zavarivanja pokriva vrlo široki raspon procedura.  Standard DIN EN 4063 definira preko 100 različitih metoda zavarivanja.  Raspon plinova i primjena koje Messer nudi na ovom području je odgovarajuće raznolik.

Zaštitni plinovi za zavarivanje se obično koriste u procesima Oxyfuel koji koriste gorive plinove/zračne mješavine ili što je još poželjnije gorive plinove/smjese kisika.  Zaštitni plinovi za zavarivanje također su neophodni u lučnom zavarivanju, gdje se potrebna termalna energija dobiva iz luka.  Isto se odnosi i na TIG i MIG zavarivanje u kojem plinske mješavine dominiraju na današnjem tržištu.  Ove smjese sadrže niz mogućih komponenti, uključujući argon i CO2 uz kisik, helij, vodik i dušik.

Veliki izbor ovih standardiziranih plinskih mješavina je sad dostupan za gore spomenute primjene.  Messer prodaje svoj asortiman zaštitnih plinova za zavarivanje prema jasno strukturiranom sustavu koristeći standardizirane nazive u cijeloj svojoj grupaciji koji se temelje na materijalima na kojima se proces obavlja:

Ferroline - zaštitni plinovi za obični i nisko legirani čelik
Inoxline - zaštitni plinovi za visoko legirani čelik i legure na bazi Ni
Aluline – Zaštitni plinovi za aluminij i neželjezni metal

Kao proizvođač industrijskih plinova ne bavimo se samo onim procesima koji uključuju upotrebu industrijskih plinova već i samim postupcima.  Messerova savjetodavna služba će Vam rado pokazati koji zaštitni plin je odgovarajući  upravo za Vašu primjenu kroz osobno savjetovanje i demonstracijama na licu mjesta.

Ovi postupci mogu se u grubo podijeliti u slijedeće proizvodne procese: rezanje/spajanje/oblaganje.

 

 

Zavarivanje u atmosferi zaštitnog plina – princip MAG-zavarivanja

Zaštita materijala koji se zavaruje zaštitnim plinovima  za postizanje  optimalnih rezultata postupkom MAG-zavarivanja. 

Što je to zaštitni plin za zavarivanje?

Zaštitni plinovi su plinovi za zavarivanje koji se koriste u različitim sastavima i različitim omjerima s ciljem postizanja optimalnih rezultata zavarivanja.  Bez primjene zaštitnog plina došlo bi do reakcije kisika iz atmosfere s vrućim metalom,  a posljedica istog je razvoj korozije ili izgaranja legirajućih elemenata  što  dovodi do smanjenja kvalitete zavarenog spoja. Kod  zaštitnih plinova razlikujemo inertne (MIG) ili aktivne (MAG) zaštitne plinove. Kod MAG-postupka zavarivanja koriste se mješavine argona i CO2 ili argona i O2.

Argon zaštitni plin spada u najčešće korištene zaštitne plinove. Zaštitni plin Ferroline C 18  sastavljen je od 82% argona i 18 % ugljičnog dioksida. Za zavarivanja aluminija (bakra) koristi se zaštitni plin argon 4.8 . S mješavinama helija i argona  dobivaju se zavareni spojevi  visoke kvalitete i koriste se kod debljih materijala.

Ferroline zaštitni plin specijalno za postupak MAG-zavarivanja

Ferroline zaštitni plin specijalno je  razvijen za postupak MAG-zavarivanja nelegiranih i nisko legiranih čelika. Vrlo dobre karakteristike zavarivanja pri srednjoj brzini zavarivanja štite električni luk i talinu od kontakta s atmosferskim plinovima. Korištenjem MAG zaštitnog plina dolazi do znatno manjeg stvaranja prskotina i dimnih plinova tijekom zavarivanja, a uz to se znatno smanjuje taloženje šljake na zavarenom spoju. Ferroline je prikladan za sve pozicije u zavarivanju, sve vrste električnih lukova te standardne i impulsne lukove.

Potrošnja zaštitnog plina – koja  količina zaštitnog plina je ispravna?

Potrošnja zaštitnog plina kod električnog luka u režimu kratkih spojeva struje zavarivanja od 150 A kreće se na nivou od otprilike 12-15 l / minuti. Kod elektrolučnog naštrcavanja i impulsnog luka povećava se potrošnja plina struje zavarivanja kod 300 A na 15-18 l / minuti , a kod visokoučinskog zavarivanja (električni luk visoke snage)  kod struje zavarivanja 350 A na 20-25 l / minuti. Potrebna količina zaštitnog plina može se regulirati regulatorom tlaka s protokomjerom ili  mjeračem protoka. 

Kupnja zaštitnog plina za zavarivanje – koje veličine boca se koriste?

Postoji mogućnost nabave različitih veličina boca sa zaštitnim plinom. Uobičajene su boce veličine 5l, 10l, 20l i 50l. Kod kupnje zaštitnog plina osim sadržaja u boci jednako je bitna masa plina (mješavine) i cijena. Manje boce sa zaštitnim plinom imaju manju masu i lakše su za transport. Veće boce su teže, no gledano na cijenu po kg  su povoljnije. 

 

 

Zavarivanje nehrđajućih čelika u atmosferi zaštitnog plina - princip MIG zavarivanja

Zavarivanje neželjeznih metala i nehrđajućih čelika postupkom MIG zavarivanja u atmosferi inertnih zaštitnih plinova pri visokim temperaturama.

Zaštitni plin u postupku MIG-zavarivanja

Obadva postupka zavarivanja – MAG- i  MIG-zavarivanje – dokazali su se kao vrlo moderne i efikasne tehnike zavarivanja. Za razliku od MAG-postupka zavarivanja kod MIG (metal-inertni plin) postupka zavarivanja koriste se inertni plinovi. Budući da ovaj plin ne reagira s osnovnim materijalom i dodatnim materijalom  te se dozvoljava uporaba kod vrlo visokih temperatura, ovaj postupak zavarivanja se primjenjuje kod zavarivanja nehrđajućih čelika odnosno kod zavarivanja neželjeznih metala. Kod zavarivanja bakra, legura aluminija ili aluminija s inertnim plinovima  moguće je postići vrlo visoku kvalitetu zavara.

Kako se odvija postupak MIG-zavarivanja u atmosferi zaštitnog plina?

Kod MIG postupka zavarivanja električni luk nastaje kada dodatni materijal ili žica za zavarivanje dotaknu osnovni materijal. Uslijed toga dolazi do taljenja radnog komada koji se zavaruju te ih se međusobno povezuje pomoću žičane elektrode. Postupak garantira veliku brzinu zavarivanja uz jako visoke standarde kvalitete. Električni luk koji nastaje kod MIG-postupka zavarivanja može se klasificirati u tri potkategorije:
•    Zavarivanje kratkim lukom: Idealno za tanke limove jer kod zavarivanja rijetko dolazi do prskanja ili nastanka prskotina.
•    Zavarivanje štrcajućim lukom: Optimalno za primjenu kod debelih limova jer se zbog velike brzine zavarivanja stvaraju prijelazi materijala s vrlo malo prskotina i sitnih kapljica te se postiže kontrolirani prijelaz dodatnog materijala bez kratkog spoja.
•    Zavarivanje impulsnim lukom: može se primjenjivati kod svih debljina limova jer omogućuje glatke prijelaze.
Važno: MIG-postupak zavarivanja nije prikladan za zavarivanje na otvorenom. Zaštitni plin bi vjetar mogao otpuhati te bi se zbog toga izgubile sve pozitivne karakteristike postupka.

TIG postupak zavarivanja nehrđajućih čelika

Kratica TIG označava zavarivanje inertnim plinom s netaljivom volframovom elektrodom  i  usporedivo je s MAG-tehnikom zavarivanja. Umjesto taljive žice koja stvara zavareni spoj koristi se netaljiva volfram elektroda. Ova elektroda treba nešto plemenitiju atmosferu kao na primjer zaštitni plin argon ili zaštitni plin helij, da bi se spriječilo njeno izgaranje ili uništavanje. Kod TIG-zavarivanja najprikladniji je argon 4.8 za sve vrste željeznih i neželjeznih metala, kako kod DC-zavarivanja (istosmjerna struja) tako i kod AC-zavarivanja (izmjenična struja).
TIG gorionici za zavarivanje se mogu nadograditi plinskom lećom. To osigurava laminarno strujanje zaštitnog plina bez turbulencija i osjetno poboljšava uspostavu električnog luka. S plinskom lećom mogu se stvoriti svjetliji zavareni spojevi i ostvariti manje deformacije tijekom zavarivanja.

Boce sa zaštitnim plinom za zavarivanje plemenitih metala

Za zavarivanje plemenitih metala mogu se nabaviti boce sa zaštitnim plinom različitih veličina. U standardnoj prodaji su boce slijedećih veličina: 8 l, 10 l i  20 l koje se razlikuju po cijeni. Što je  boca sa zaštitnim plinom veća, to je povoljnija cijena.

 

 

Tomislav Klobučarević,dipl.ing.str. (EWE)

Messer Croatia Plin d.o.o.
Mob.: +385 91 33 50 737
Tel.: +385 1 33 50 723
Fax: +385 1 33 50 787

tomislav.klobucarevic@messergroup.com

 

Overview of the gases for welding

WELDING GASES

MAG, MIG, TIG and forming gases

 

MAG welding of plain steels

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Ferroline C8

M20

92

8

-

-

-

-

Plain and low-alloy steels, fine-grained structural steels

Ferroline C18

M21

82

18

-

-

-

-

Ferroline C25

M21

75

25

-

-

-

-

Ferroline X4

M22

96

-

4

-

-

-

Ferroline X8

M22

92

-

8

-

-

-

Ferroline C6 X1

M24

93

6

1

-

-

-

Ferroline C12 X2

M24

86

12

2

-

-

-

Ferroline C5 X5

M23

90

5

5

-

-

-

Ferroline He20 C8

M20

72

8

-

20

-

-

Carbon dioxide

C1

-

100

-

-

-

-

Messer is pleased to help you choosing your shielding gas for welding.

MAG welding of high-alloy steels

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Inoxline C2

M12

98

2

-

-

-

-

High-alloy steels

Inoxline X2

M13

98

-

2

-

-

-

Inoxline X8

M22

92

-

8

-

-

-

Low and high-alloy steels

Inoxline C3 X1

M14

96

3

1

-

-

-

Inoxline C5 X5

M23

90

5

5

-

-

-

Inoxline He15 C2

M12

83

-

2

15

-

-

High-alloy steels

Inoxline He30 H2 C

Z

67.88

0.12

-

30

2

-

Nickel-based alloys

 

TIG welding of high-alloy steels

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Argon 4.6

I1

100

-

-

-

-

-

All high-alloy steels

Argon 4.8

I1

100

-

-

-

-

-

Inoxline H2

R1

98

-

-

-

2

-

High-alloy, fully austenitic steels

Inoxline H5

R1

95

-

-

-

5

-

Inoxline H7

R1

92.5

-

-

-

7.5

-

Inoxline He3 H

R1

95.5

-

-

3

1.5

-

 

 

 

 

 

 

 

 

Duplex and super duplex steels

Inoxline N2

N2

Residual

-

-

-

-

2.5

Inoxline N1

N2

Rest

 

 

 

 

1.25

 

MIG and TIG welding of aluminium

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Aluline He30

I3

70

-

-

30

-

-

Aluminium and its alloys

Aluline He50

I3

50

-

-

50

-

-

Aluline He70

I3

30

-

-

70

-

-

Argon 4.6

I1

100

-

-

-

-

-

Argon 4.8

I1

100

-

-

-

-

-

Argon He90

I3

10

-

-

90

-

-

Aluminium (cathodic)

 

Forming

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Argon 4.6

Argon 4.8

I1

100

-

-

-

-

-

Austenitic CrNi steels, ferritic Cr steels, duplex steels, high-strength fine-grained structural steels, aluminium materials, other non-ferrous metals, gas-sensitive materials (titanium, zirconium, molybdenum)

Forming gas H5

N5

-

-

-

-

5

95

Steels, austenitic CrNi steels

 

 

 

Forming gas H8

N5

 -

 -

 -

-

 8

92

Forming gas H12

 N5

 -

 -

 -

 -

  12

88

Forming gas H15

N5

 -

-

-

-

 15

85

Inoxline H2

R1

98

-

-

-

2

-

Austenitic CrNi steels, nickel and nickel-base alloys

Inoxline H5

R1

95

-

-

-

5

-

Austenitic CrNi steels, nickel and nickel-based alloys

 

Plasma cutting

Product

ISO

14175

Composition

[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Argon 4.6

I1

 

 

 

 

 

 

Plasma gas

Nitrogen

N1

 

 

 

 

 

100

High-alloy steels, aluminium and other non-ferrous metals

Oxygen

O1

 

 

100

 

 

 

Plain and low-alloy steels

 

Laser cutting

Product

ISO

14175

Composition
[% by vol.]

Main applications

Ar

CO2

O2

He

H2

N2

Oxygen industrial(2.5)

O1

 

 

100

 

 

 

Plain and low-alloy steels

Oxicut

(oxygen 3.5)

 

O1

 

 

100

 

 

 

20% increase in cutting speed

Nitrogen industrial(4.6)

N1

 

 

 

 

 

100

All metals

Nitrocut

(nitrogen 5.0)

N1

 

 

 

 

 

100

High purity of cutting edges

 

Gases for oxy-fuel technology

The different properties of the fuel gases determine the applications that they can be used for.

Method

Fuel gas

 

Acetylene

Propylene

Propane

MAPP

 

Flame cutting

 

 

 

 

 

Sheet thickness up to 12mm

XXX

XX

X

XX

 

10- 50mm

XX

XXX

XX

XXX

Addition

50- 200mm

X

XX

XXX

XX

Addition

over 200mm

X

 XX

 XXX

XX

 

Welding

XXX

-

-

-

 

Flame soldering

X

XX

XXX

XX

 

Flame straightening

XXX

X

-

-

 

Flame cleaning

 

 

 

 

 

Steel

XXX

-

-

-

 

Concrete

XXX

XX

X

XX

Addition

Flame spraying

Depending on device and manufacturer

 

For all applications, we recommend using oxygen instead of air as the combustion gas.

Contact form for every page

Contact us

select action

Kontakt obrazac

Action form

Došlo je do pogreške u obradi registracije. Molimo vas da dvaput provjerite unesene informacije.
Mr.
Prihvaćam GDPR politiku Messer Grupe. Ovaj sporazum se može opozvati u bilo kojem trenutku

Distribucijski centri

Distribucijski centri

Distribucijski centri u vašoj blizini – Opcija preuzimanja ili isporuke –’savršeni spoj’ – oprema – Opcije naručivanja – Sigurnosni aspekti